Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3

"... pozwól dziecku poznać świat w przedszkolu,
aby ono zechciało pokazać się w świecie ..."

<Motylek

Grupa I Słoneczka

 Nauczycielki grupy: Beata Tomajer, Celina Ziemann

Pomoc nauczyciela: Maria Lamczyk

Pracownik obsługi: Dorota Kiełtyka

 

Rozkład materiału dydaktyczno-wychowawczego na luty

 

Tematyka:

  1. Muzyka jest wszędzie.
  2. Jesteśmy samodzielni w kuchni.
  3. Akademia Aquafresh.
  4. Czy jesteśmy sami w kosmosie?

 

Zagadnienia:

–         rozwijanie orientacji przestrzennej

–         kształtowanie poczucia rytmu

–         rozwijanie sprawności manualnej

–         zachęcanie do zabaw na wolnym powietrzu

–         rozwijanie mowy i myślenia

–         rozwijanie umiejętności uważnego słuchania

–         umuzykalnienie dzieci

–         prawidłowe posługiwanie się określeniami: wysoki, niski

–         rozwijanie umiejętności określania masy przedmiotów

–         rozwijanie umiejętności ilustrowania piosenki ruchem

–         przestrzeganie ustalonych umów zasad regulujących współżycie w grupie

–         rozwijanie umiejętności słuchanie ze zrozumieniem.

 

Piosenka

„Bal w przedszkolu”

 

Bal w przedszkolu dzisiaj, wyszły z szafy misie

I proszą laleczki do miłej poleczki.

 

Mała złota trąbka wyskoczyła z kątka.

Tru tu tu – powiada zatrąbię wam rada.

 

Hopsa, hopsa, dana, dana zabawa udana,

Hopsa, hopsa, hola, hola poleczka z przedszkola.

 

Wesoły pajacyk, kiedy to zobaczył,

Dzwoneczkami brzęknął i zatańczył ładnie.

 

Piłka w lila kratki wyskoczyła z siatki,

Choć jestem okrągła tańczyć będę mogła.

 

Wierszyk

„Naprawimy misia” Cz. Janczarski

Kto misiowi urwał ucho

No kto pytam cicho, głucho.

Nikt się jakoś nie przyznaje

Może jechał miś tramwajem

Może upadł biegnąc z górki.

Może go dziobały kurki.

Może Azor go tarmosił

Urwał uch nie przeprosił

Igła nitka rączek para

Naprawimy szkodę zaraz

O już sterczą uszka oba

Teraz  nam się miś podoba

 

 

Gazetka informacyjna dla rodziców luty 2020

 

 

Karnawał w przedszkolu

8 luty organizujemy WIELKI BAL,

na którym bawić się będą wszystkie dzieci.

Będą pląsy przy muzyce, zabawy i konkursy z wodzirejem,

oraz prezentacja strojów karnawałowych.

Rozpoczynamy o godzinie 9.00, a kończymy o godzinie 11.00.

Przedszkolakom życzymy wspaniałej zabawy.

 

Zwyczaje karnawałowe

Karnawał świętuje się w większości krajów świata. W naszym kraju pojawił się za czasów szlachty sarmackiej, a staropolskie obchody były określane jako zapusty. Karnawał czyli staropolskie zapusty trwały od Trzech Króli do Wielkiego Postu. W Polsce bawiono się wtedy hucznie. Szczególnie popularne były kuligi  i maskarady lub maszkary czyli zabawy polegające na zakładaniu masek. Odwiedzano sąsiadów z całej okolicy. Kuligi organizowano wśród szlachty, ale karnawał obchodzono wszędzie w Polsce bez względu na pochodzenie społeczne.

 W miastach bawiono się nawet pod gołym niebem urządzając barwne pochody maskaradowe. Po wsiach chodzili weseli przebierańcy odwiedzając domy i zbierając dary, a towarzyszyli im muzykanci. Specjalnie na zapusty przygotowywano wesołe piosenki. Dzielono się wesołością z innymi. Najbardziej popularne postacie karnawałowe to: turoń, diabeł, niedźwiedź, koza, bocian i żuraw. Nieodłącznym elementem karnawałowej tradycji były liczne smakołyki. Jadano wtedy dużo i tłusto. Charakterystyczne wypieki karnawałowe to: pączki, chruściki, bliny, racuchy i inne specjały. Najhuczniej obchodzono ostatni tydzień karnawału czyli Ostatki rozpoczynające się od Tłustego Czwartku. Ta słodka tradycja przetrwała do dnia dzisiejszego. W Tłusty Czwartek (w tym roku 20 lutego), należy zjeść przynamniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie.

 

Przepis na pączki karnawałowe

1kg mąki, 80 g świeżych drożdży, 120 g cukru, 500 ml mleka, 7 żółtek, 1 jajko, 100 g roztopionego masła, 1 kieliszek spirytusu, skórka z cytryny, sok z 1 cytryny, tłuszcz do smażenia (najlepszy smalec), konfitury do nadziewania, cukier puder do posypania lub lukier. Przygotować zaczyn z cukru, mąki, mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Wyrośnięty zaczyn przełożyć do miski, stopniowo dodawać składniki, masło na końcu. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni. Można wyrabiać robotem kuchennym. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5  godziny. Po tym czasie dzielić ciasto na równe części wypełniając  nadzieniem (około łyżeczki), dokładnie zlepiać brzegi, formować kulkę i odkładać na wysypana mąka tacę. Poczekać 20 minut aż pączki wyrosną. Rozgrzać dobrze tłuszcz i smażyć z dwóch stron do zrumienienia, ostrożnie wyjmować. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Uwaga. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło roztopione, a mleko podgrzane.  Smacznego!

 

 

 

Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3

Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3